Historik

Vår hund historia!
samona_vara_hundar

Vi köpte vår första Golden -84, hon anlände med flyg i december från Östersund, vi hämtade henne på Karlstads flygplats. På den tiden visste vi inte vad Golden kan användas till, så Samona fick vara sällskapshund, då hon vid 13,5 års ålder blev sjuk och fick ta bort henne, blev det så tomt att vi började snart söka en ny hund som så klart blev en Golden!

Testa

Efter mycket letande hittade vi äntligen en uppfödare som matchade våra krav. Jan hade nämligen en tanke om att prova viltspåra med vår nya hund, uppfödaren hade ett stort intresse av detta. Så blev det att vi köpte Sascha, en mörk Golden tik. Uppfödaren ordnade ofta träffar där hon visade vad man kan göra med sin Golden. Jan började spåra och det var nått som Sascha gillade. Jag själv gick på lydnadskurs med henne och vi provade även lite apportering men Sascha slutade att ta vilt. En dag besökte vi ett jaktprov, och detta kände Jan verkligen för att prova så vi beslutade då att skaffa en Golden till så att vi kunde träna ”rätt” från början med apporteringen.

Tessan_historik
Från samma uppfödare som Sascha köpte vi då Tessan, en ljus Golden tik. Tessan introducerades tidigt i viltspårandet och apporterandet. Jag gick även lydnadskurser med henne. I takt med att vi lärde oss mer om hundarna och olika träningar desto aktivare vart vi. Hundarna fick åka på utställningar, viltspårproven vart fler och Tessan fick apporteringsträna en del. Men i huvudsak så är det viltspårandet som vi ägnat oss mest åt.
Sascha kan nu vid sex års ålder stoltsera med championat både svenskt och norskt och Tessan kan vid fyra års ålder stoltsera med nordiskt championat i viltspår.

Tilda om oss

Ur vår första egna kull så behöll vi själva två tikvalpar. Axi, en mörkare valp och Tilda som är mycket ljusare. Det ska bli spännande att se vad det blir av dom när de blir större. Med Axi hoppas vi på viltspår och apportering, med Tilda viltspår och utställning.

Axi om oss

Tanken på egen uppfödning har funnits med oss länge, så det var ett väl genomtänkt beslut när vi till sist lät para Tessan. Innan parningen så gick jag olika uppfödarkurser både för Goldenklubben och Svenska Kennelklubben.
Kennelnamnet BeLutraces fick vi registrerat -04. BeLu är en förkortning av vårat efternamn Berglund och trace betyder spåra på engelska. Spårning är ju som sagt det vi håller på mest med.
Nu vet ni lite mer om oss, våra hundar och vägen fram till uppfödningen.